January 15, 2021

Leuke spellen en mooie boeken voor deze winter

De winter is al even begonnen, maar heel veel kou hebben we nog niet gehad. Ik hoop op ijs, zodat we kunnen schaatsen. Maar de sneeuw die verwacht is, heeft ook altijd juist wat moois! Maar vooruit. De dagen worden al weer langer, het wordt weer wat later donker, maar het rond etenstijd echt wel donker. Neem daar de omstandigheden rondom corona nog eens bij en we zitten veel binnen ‘s avonds, in het weekend. Om je tijd niet alleen met telefoontijd in te vullen, maar echt even wat anders te doen vind je hieronder een aantal tips. Het is een mooie tijd om er weer eens een fijn boek bij te pakken of gezellig een aantal spellen met elkaar te spelen. Je vindt hier een aantal boeken die ik in de afgelopen tijd gelezen heb, die ik je van harte aanraadt! Daarnaast een aantal leuke spellen, die wij thuis graag spelen!

Boeken:

Disclaimer: ik lees eigenlijk geen romans, vanwege het feit dat ik ze te meeslepend vind (ik heb bij het stoppen met lezen echt de tijd nodig om weer in mijn eigen wereld te komen) en er eigenlijk ook weinig echt uit leer. Je vind hier een enkele, maar die vind ik dan ook echt het lezen waard!

A Sustainable Wardrobe – Stephanie van den Sligtenhorst: Zoals je ondertussen weet als je mijn podcasts luistert, vind ik een duurzame kledingkast belangrijk. Respect voor de medemens en natuur, ook bij het maken van kleding. Stephanie heeft een heel toegankelijk boek geschreven over de manier waarop je stappen kunt zetten om je kledingkast te verbeteren, met tips hoe je je kleding goed verzorgt, op meerdere manieren kunt inzetten enz. Een luchtig, maar enorm leerzaam boek!

De moestuin, my stressfree zone – Floor Korte: Als je eraan denkt om een moestuin te starten dit jaar of volgend jaar is dit de tijd om je er echt eens lekker in te verdiepen. Heb je al nagedacht over een moestuinplan, weet je wanneer je kunt beginnen met voorzaaien en dergelijke? Dit boek geeft je eigenlijk alle informatie die je nodig hebt per maand. Een bruikbaar boek!

Geef mij je hand – Barry van der Schoot e.a: We zijn als christenen in Nederland niet alleen. Er zijn mensen die verre reizen maken en daar mensen met dezelfde verlangens en vragen tegenkomen. In dit boek wordt door verschillende zendings- en diaconale werkers een inkijkje gegeven in die verhalen. Van je medemens uit Hongarije, Irak, Noord-Korea, Peru, Nigeria en bijv. Ecuador.

Geen prijs te hoog – stichting Friedenstimme: Dit boek kreeg ik voor mijn belijdenis van een vriendin. Ik heb het boek in een zondag uitgelezen. Het is prachtig geschreven. Het beschrijft het leven van Michail Chorev. Als klein jongetje zwerft hij met zijn moeder in de Tweede Wereldoorlog in de kou. Daarin blijkt de trouwe zorg van God, maar ook de Bijbelse opvoeding die hij kreeg. Het gaat verder over de rest van zijn leven, waarin hij door de betrokkenheid bij de kerk vervolgt wordt. Hij komt in een gevangenkamp van de Russen. Het wordt heel discreet beschreven, zonder medelijden op te wekken, maar wel zoals het was!

Hanna – Maretha Maartens: Dit boek is eigenlijk een soort Bijbelse roman. Eigenlijk ben ik daar niet zo’n fan van, omdat je snel verkeerde denkbeelden krijgt over de Bijbeltijd en de persoon in de Bijbel. De schrijfster van dit boek heeft zich echter heel goed ingeleefd in de tijd van Hanna, beschrijft de feesten en heeft er bij mij voor gezorgd dat ik me beter voorstel hoe mooi de Bijbelse feesten waren. Daarnaast zijn ook de emoties die ze beschrijft en gebeurtenissen helemaal gebaseerd op de Bijbel.

Ik zocht Allah, maar vond Jezus: Dit boek heb ik al een hele tijd geleden gekregen. Het is een boek waar je heel veel van leert. Nabeel begint in het begin van zijn leven, hoe hij als jongen opgroeit als zoon van een militair in een moslimgezin. Hij vertelt hoe hij verder studeert, hoe hij met het christelijk geloof in aanraking komt, worstelt met vraagstukken en waarom hij christen is geworden. Ondertussen is hij op 34-jarige leeftijd overleden aan longkanker. Dit boek raadt ik je echt aan om te lezen!

Love defined, Kristen Clark & Bethany Beal: Dit is een Engelstalig boek voor tienermeiden, maar enorm leerzaam. De twee zussen schrijven over alle ideeën er zijn over relaties en benadrukken dat een relatie niet voor de perfecte voldoening in je leven zorgt. Ze beschrijven hoe God het huwelijk heeft bedoeld en waarom het belangrijk is om dat te volgen. Daarnaast laten ze je nadenken over de praktische dingen in een relatie en doen suggesties. Daarin zijn ze vrij radicaal, al leggen ze dit absoluut niet op. Ik ben het niet in alles met hen eens, maar dat maakt niet uit. Het blijft goed om hier (van tevoren) over na te denken. Dit boek is een verfrissing voor je gedachtewereld en je zult merken hoe enorm je beïnvloed bent door je omgeving, maar ook de media.

Slag om het hart – Herman Paul: Dit is een prachtig boek. Een boek waarbij je kijkt naar jezelf in plaats naar anderen. Herman Paul heeft zich beziggehouden met secularisatie. In plaats van dit te beschrijven als een verschijnsel in onze samenleving, schrijft hij over de manier waarop dit plaatsvind in ons hart. Het zou moeten zorgen voor reflectie bij jezelf en tot denken aanzetten.

Spellen:

Beverbende: Een leuk spel, ook juist om met kinderen uit de middenbouw te spelen. Je probeert op het einde zo min mogelijk punten te hebben in de 4 kaarten die voor je liggen, terwijl je maar van 2 kaarten weet welke punten daar opstaan. Door het spel heen komt daar verandering in. Eén waarschuwing: het kan voor veel frustratie zorgen als er iemand is die er altijd beter in is ;-).

Carcassonne: Van dit spel zijn enorm veel versies, maar het fijnste is om met het basisspel te beginnen, dan kun je uitbreiden als je het super leuk vind! Je bouwt in dit spel steden en als je een stad of weg afsluit krijg je punten, wie als eerste de benodigde punten heeft, heeft gewonnen. Is een spel waar je ook heerlijk anderen in kunt plagen.

Halli Galli: Ook dit is een spel vol hectiek, waar snelheid belangrijk is. Niet aan de hand van cijfers, maar aan de hand van fruitstukken. Wie als eerste 5 dezelfde fruitstukken ziet, drukt zo snel mogelijk op de bel en krijgt alle kaarten die op tafel liggen. Nu doorspelen tot je alle kaarten hebt. Soms verandert op het nippertje het hele spel nog.

Ligretto: Ik denk een vrij bekend spel, voor 2-4 spelers, maar door het kopen van een andere kleur vox, uitbreidbaar tot 16 spelers. Een kaartspel waar je adrenaline en stress van krijgt en waar snelheid enorm belangrijk is. Hier geldt: hoe meer mensen, hoe leuker.

Set: Dit relatief onbekende spel nam mijn zusje een keer mee om met elkaar te spelen. Een spel waarbij je een serie kaartjes moet vinden in de kaarten die op op tafel liggen en die je dan steeds weer aanvult. Een rustig spel waarbij je echt even hersenen aan het werk moet zetten.

Ticket to Ride: In dit spel bouw je treinnetwerken om jouw bestemmingskaarten te volbrengen. Een heerlijk lang spel, kost even wat moeite om uit te leggen, maar dan is het ook duidelijk. Er is ook een leuke Amsterdamse versie, geschikt voor kinderen en de helft goedkoper.

Qwixx: Dit is een super leuk spel en weer helemaal wat anders dan de spellen die je al kent. Aan de hand van wat je gooit met de dobbelsteen, moet je een goede keuze doen. De bedoeling is dat je zo snel mogelijk hokjes afkruist, maar wel op volgorde. Wie aan het einde de meeste punten heeft wint. Er is een handige link in de beschrijving met een link, daarna is het spelen een eitje. Nadeel is dat de blaadjes opgaan, maar dat heeft als voordeel dat je daarna de uitbreiding kunt kopen, die daarna weer een stuk uitdagender en leuker is.

Clever: Als je Qwixx al kent is dit spel een leuke uitdaging. Je kunt het op de website van 999games uitproberen en spelen, daar ontdekte ik het. Kost even wat uitleg, maar erg leuk! Het lijkt wel wat op Qwixx, maar is een stuk ingewikkelder, geeft meer denkwerk en je krijgt kettingreacties bij bepaalde dingen, dus dat is erg leuk! Was niet voor niets spel van het jaar 2019!

Yahtzee: Wij hebben dit spel thuis ook wel, maar bij mijn schoonfamilie zijn ze hier heerlijk fanatiek in. Ik verlies altijd, maar dat maakt niet uit. Net zolang oefenen tot ik net zo goed wordt. Je gooit met de dobbelstenen (3x op een rij met 5 dobbelstenen) en moet combinaties van getallen maken. Van elke combinatie mag je maar één keer, dus goed opletten. Als je alle dobbelstenen met hetzelfde getal hebt, krijg je een enorm hoog aantal punten. Succes!

That’s it. Misschien heb je een van de spellen nog in de kast staan, probeer het lekker uit zou ik zeggen. Of heb je een mooi boek gevonden om ermee in een hoek te kruipen. Iedereen veel gezelligheid en een goede leestijd gewenst! Welk spel of boek vind jij leuk?

De links -uitgezonderd die van Friedenstimme- die gebruikt zijn in dit artikel zijn affiliatelinks. Dat houdt in dat ik een klein percentage krijg van de prijs van het artikel dat je koopt. Super bedankt als je via deze links wat koopt, dat zorgt ervoor dat ik de podcast kan financieren!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1. […] een eerder blog zette ik al een aantal leuke spellen op een rij die echt het proberen waard zijn. Houdt jouw vriend […]