December 15, 2020

Maak je eigen chocoladeletters: lactose- en glutenvrij

Vandaag een heerlijk recept in de categorie lactose- en glutenvrij. Gezien mijn vriend lactose- en glutenvrij eet, sta ik tegenwoordig iets vaker in de keuken om gewoon eens wat anders te maken. Toen we een chocoladeletter wilden maken kopen we er al snel achter dat die niet lactose- en glutenvrij verkrijgbaar zijn. Wel is er chocolade te krijgen. Prima natuurlijk! Maar ik vond het leuk om hem dan voor het eerst in zijn leven een chocoladeletter te geven.

Ik heb op recepten gezocht en het recept van Uit Pauline’s keuken als basis gebruikt. Pauline gebruikt gewone roomboter en chocolade, dat kan bij gluten en lactoseallergie niet. Daarom heb ik pure chocolade gekocht. Gezien er ook geen noten in mogen zitten kan dat nog weleens een uitdaging zijn. Ik heb deze chocolade van Céréal gebruikt, maar je kunt ook deze van Mr. Mattis gebruiken. Als je wel noten kunt eten en lactose-intolerant bent, kun je deze chocolade van Damhert ook gebruiken. Daarnaast heb je boter nodig. Ik heb gewone Alpro boter gebruikt. Daardoor hardt hij iets beter uit en is lactosevrij! Geen allergie? Gebruik de chocolade die je lekker vindt. Voor heel romige chocolade kun je roomboter gebruiken, voor iets stevigere gewone boter.

Als je bang bent dat je te weinig hebt (net als ik ;-)), niet bang zijn! Absoluut niet nodig. Ik heb het dubbele gebruikt en kijk wat ik allemaal gemaakt heb!

Wat je nodig hebt voor 1 grote letter:

Bereiding

  1. Je klopt de boter luchtig en romig. Dit kan evt. Klop de boter luchtig en romig met een mixer. Ga door met kloppen totdat de boter wit wordt.
  2. Smelt 3/4 van de chocolade. Dat kun je in de magnetron doen. Je roert hem dan wel elke 10 seconden even door om aanbranden te voorkomen. Je kunt het ook au bain de marie doen, met een kom in de pan.
  3. Als de chocolade gesmolten is doe je de overige chocolade erbij.
  4. Je kunt wachten tot de chocolade is afgekoeld tot ongeveer 36 graden en dan de boter erdoorheen roeren, of de boter er alvast doorheen roeren.
  5. Teken op het bakpapier met potlood de vorm die je wilt spuiten terwijl je wacht.
  6. Wacht vervolgens tot de boter een temperatuur van 34 graden heeft en doe die in de spuitzak. Je kunt in één keer door spuiten, of kleine toefjes tegen elkaar. Jouw keus! Spuiten maar! Het mag best breed en hoog. Als je het smal maakt, breekt het snel.

Afronding

Als je hem een speciale smaak mee wilt geven, kun je dat doen na het mixen van de boter en chocolade. Bijvoorbeeld met stukjes zeezout, karamel.

Na het opspuiten kun je de chocoladeletter gelijk versieren, zodat het echt aan de chocolade vastzit. Bijvoorbeeld met stukjes toffee, koffiecrunch, suiker, snoepjes, rozijnen, gedroogde vruchten, stukken gluten- en lactosevrije wafel, kies wat je lekker lijkt.

Daarna zet je het in de koelkast en daar bewaar je hem!

Klik hier om terug te gaan naar de website van Mirth Podcast.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1. […] Iets maken voor je vriend of man wordt leuk ontvangen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een sleutelhanger voor aan zijn sleutelbos, kaart voor in portemonnee. Of maak een lekkere chocoladeletter! […]