November 16, 2020

Eerlijke kledingmerken en andere producten – mijn favorieten, deel 2

Toen ik ongeveer een halfjaar geleden voor het eerst kleding kocht die eerlijk gemaakt was, zat ik nog middenin de zoektocht naar eerlijke merken. Het leek soms nogal ingewikkeld en lastig. Want hoe weet je nu dat de kleding eerlijk is gemaakt? En zijn er eigenlijk wel merken die dat doen? Ondertussen schrijf ik blog 2 met fijne merken. Met meer merken voor mannen en kinderen. Ik heb ondertussen wat meer kleding gekocht en merk dat veel merken er op de een of andere manier mee bezig zijn. Niet alle merken die ermee bezig zijn, produceren ook al op een goede manier. Ik vind steeds meer merken die gewoon in Nederland produceren en dat vind ik super leuk. Die vind je dus ook in deze blog. De eerste blog over mijn favoriete eerlijke kledingmerken nog niet gelezen? Kijk daar ook eens naar, ik grijp er zelf ook nog weleens op terug!

Links: King Louie, Rechts: Simply Grey Life

Kleding:

 • Arme Dangels (m/v): Terwijl ik deze blog schrijf zit ik in een heerlijke top van Arme Dangels, comfortabel, linnen. Het kaartje zat er nog aan, toen ik ‘m vanochtend uit de kast trok. Op het kaartje stond een QR-code ddie te scannen is en waar je de duurzaamheisscore kan vinden.
 • Atelier Jungles (v): De tops, vesten, jurken, broeken en blouses van dit merk uit Den Haag wordt in Den Haag geproduceerd door 5 vrouwen die moeilijk werk konden vinden. Daarbij worden afgeschreven stoffen gebruikt, die over zijn, maar wel van hoogwaardige kwaliteit. Op die manier probeert Giselle, oprichtster, te zorgen voor de planeet en mensen.
 • Be kind (kids): Be Kind is een vrij nieuw kledingmerk dat kleding voor kinderen laat produceren in Portugal en ook inzet op zo weinig mogelijk restmateriaal en duurzaam produceren. Ze zijn goed transparant, laten oa fabriek en medewerkers zien waar er geproduceerd wordt en zijn ook eerlijk over wat beter kan. Maar ik vind de kleding die ze verkopen vooral ook echt heel erg leuk, van linnen tot rib. Voor zowel jongens als meisjes! #howtobekind
 • Dilling (kids/m/v): Dit is het juiste merk voor pyama’s, jassen, baby- en kinderkleding en ondergoed! Dit wordt gemaakt van biologisch katoen en wol in Litouwen. Ik kocht hier tijdens m’n quarantaine een leuk babypakje voor een vriendin en een onderbroek. Zit heerlijk! Houdt er wel even rekening mee dat het direct vanuit Denemarken verstuurd wordt en dat je de bestelling dus niet binnen 2 dagen in huis hebt.
 • Even & Steven (m): In de eerste blog las je over Common and Sense. Janine is nu samen met Antonie ook een merk voor mannen begonnen met mooie overhemden, sweaters en t-shirts.
 • Feeen minis (kids): Voor basics voor kids zit je hier goed. Özlem noemt het zelf essentials: ze verkoopt luierpakjes, pyjama’s, ondergoed en legginkjes. De kleding wordt in Turkije gemaakt in een fabriek met een GOTS- en fairtrade certificaat. Met Feeën mini’s heeft ze als doel om eerlijke, duurzame kleding te maken.
 • GIVN Berlin (m/v): Vanaf 2010 tot eerder dit jaar bekend als Stoffbruch, nu met de mooie naam GIVN, wat lijkt op gegeven. Ik heb een heerlijk jurkje van dit merk in de kast hangen, van geweldige kwaliteit en het zit ook echt heerlijk. Veel kleding heeft een mooie effen kleur en daar ben ik écht fan van! Hun kledinglijn wordt geproduceerd in Polen en Litouwen.
 • Hul le kes (m/v): Sjaak Hullekes (weet je gelijk waar die naam vandaan komt :)) laat zijn collectie in kleine oplagen maken door een atelier in Arnhem: Studio Ryn. Bij alles wat je koopt krijg je een soort kledingpaspoort, met daarin informatie over het product. Daarnaast kun je ook kleding inleveren om te laten verven en hebben ze producten die voor de tweede keer verkocht worden. Ze proberen steeds een stapje te zetten in het duurzaamheidsproces, van hergebruik tot het oogsten van vlas in eigen beheer.
 • Jann ‘n June (m/v): T-shirts, blouses en overhemden, jurken, rokken, broeken en ondergoed: alles wat je nodig hebt in je kledingkast heeft Jann ‘n June, meer dan dat: ook boeken, spullen om te gebruiken bij het wassen en boodschappentasjes. Dit Duitse merk produceert haar kleding in Polen en Portugal. Ze bezoeken hun fabrieken regelmatig en gebruiken left-overs voor de accessoires die ze verkopen. Ze focussen op eerlijke productie, hergebruik, recyclen, gebruiken GOTS-gecertificeerde stoffen en zijn plasticvrij. Oh, en op hun website vind je een heel handig overzicht bij welke kledingwinkels in Nederland je dit merk kunt kopen.
 • King Louie (v): Veel eerlijke kleding is basic, maar King Louie is anders. Ze hebben kleding met allerlei patroontjes: bloemetjes, stipjes en geometrische vormen, maar wel modern! Naast de normale vrouwenkleding (rokken, jassen, shirts, jurken etc) verkopen ze ook trouwjurken, voor een hele schappelijke prijs voor die categorie ;-)! Ze zijn sinds 2015 lid van de Fair Wear Foundation en zijn transparant op hun website!
 • Kings of Indigo (m/v): Kleding voor in het gewone leven, op je werk of thuis nodig? Dan zit je hier goed. Kleding van spijkerstof, maar ook gerecyclede wol en tencel (super voor de natuur) hebben ze hier allemaal! Als lid van de Fair Wear Foundation willen ze letten op kwaliteit, productieproces en duurzaamheid!
Links: GIVN Berlin. Rechts: Skot Fashion
 • La Dress (v): In februari kocht ik bij La Dress een prachtige jurk van een soort travelstof. Een heerlijke, nette jurk. Er zit wel een stevig prijskaartje aan deze kleding, je betaald voor de kwaliteit!
 • LOD – Lotte Oudshoorn Design (v): Deze leuke Goudse onderneming kwam ik afgelopen week tegen op Instagram. De kleding die ze maakt wordt in eigen atelier en in Dordrecht gemaakt. Leuke bandeau’s, mooie belly wraps voor zwangere vrouwen, maar ook rokken, jurken en vesten. Die laatste drie zijn wel allemaal oversized, maar zien er goed uit. Deze kleding wordt ook verkocht in Gouda en ik ga binnenkort zeker eens een kijkje nemen!
 • Mr Marvis (kids, m): Dit merk doet goed aan reclame, ik heb ze al een aantal keer gehoord op BNR & gezien in de Elsevier. Hun broeken – variërend van zwem-, sport-, lange en korte broeken- en verkrijgbaar in écht veel kleuren worden gemaakt in Portugal. Te koop via de website of in Amsterdam. Ook zij hebben duurzaamheid in een hoog vaandel staan en proberen ook ideeën te bedenken waarbij ze kunnen recyclen. Hun broeken zijn er ook in kinderversie, super leuk!
 • Rains (m/v): Leuke regenjassen zijn helemaal in op het moment en die hebben ze genoeg bij Rains! Daarnaast ook erg bruikbaar in ons klimaat met veel regen in de herfst en winter. Deze jassen zijn aardig betaalbaar voor eerlijke kleding. Daarnaast hebben ze ook nog heerlijk dikke winterjassen (wel stevig aan de prijs) en allerlei leuke tassen rugzakken, reistassen etc.
 • SKFK (v): SKFK is een merk met fijne basics, maar ook mooie ontwerpen voor jassen, jurken en dergelijke. Ze richten zich op CO2 -reductie, eerlijke productie en circulaire projecten. Ik heb er een heerlijk groen lange mouwen t-shirt van gekocht, aanrader! Ook interessant bij hen: je kunt een outfit een maand lang huren.
 • Simply Grey Life (kids/m/v): Oké mensen, op deze website heb ik me echt zitten verlekkeren. Práchtige linnen jurken, katoenen pyjama’s, mooie kinderkleding, maar ook leuke accessoires wordt hier verkocht. Als het straks lente wordt, ga ik hier eens even verder kijken. Voor mannen hebben ze niet veel, maar wel wat! Bedenk bij het bestellen dat alles voor je gemaakt wordt en dat het dus 2-3 weken duurt voordat het gemaakt is en dat het dan vanuit Slowakije gestuurd wordt! Daarnaast verkopen ze ook collectie bij bijv. De Wevershoek.
Links: Mr. Marvis, Rechts: Teym
 • Skot Fashion (m): Dit Nederlandse bedrijf (uit Amsterdam) is opgericht in 2017 met het doel om 100% duurzame overhemden te produceren. Ze verkopen overhemden (ik zeg altijd blouses 😉 en t-shirts. In het productieproces hebben ze oog voor de materialen: biologisch katoen, productie: eerlijke lonen en gaan ze (water)vervuiling tegen. Ze zijn transparant over hoe de prijs van hun producten is opgebouwd, ook kun je vinden waar ze hun stoffen inkopen en waar de producten worden geproduceerd.
 • Stella Mc Cartney (m/v): De Britse Stella McCartney heeft een groot internationaal modehuis met dames- en heren- en kinderkleding, accessoires, brillen, geuren. Ze is vegetariër en zet zich in voor duurzaamheid, zodat ze een verantwoordelijk, eerlijk en modern bedrijf kan zijn. Het is een prachtig, exclusief merk, maar wel voor de dikke portomonnee 😉
 • Stoffeti atelier (kids,v): Jolanda verkoopt handgemaakte meisjeskleding en damesrokken, die maakt ze zelf. Daarbij gebruikt ze GOTS- en oekotexs-gecertificeerde stoffen. Schattige jurkjes, rokjes en shirtjes maar ook mooie rokken heeft ze in haar shop staan. Via Instagram kun je haar volgen!
Links: Feeën mini’s. Rechts: Stoffeti atelier.
 • Teym (m/v): Teym maakt sinds 2015 elk jaar een product dat ze klassieker noemen en in hun collectie houden, al is het dan misschien in een andere uitvoering: een jas, rugtas, sweaters, t-shirt, laars, muts en portomonnee zijn ondertussen al ontworpen. Ik ben benieuwd wat ze volgend jaar hebben :). Op hun website vindt je alle informatie over de productie, super geordend en transparant. Wat ze verkopen wordt geproduceerd in: Roemenië, Italië, Portugal en Litouwen. Kwaliteit en een eerlijke productie voor een acceptabele prijs!
 • Thinking Mu (m/v): Van dit leuke merk heb ik ondertussen al 2 fijne kledingstukken in mijn kast hangen: een mooie rok en een heerlijk wintertruitje. Op de aankoopkaartjes zit een QR-code, waarmee je kan scannen hoe het gemaakt is en welke duurzaamheidsscore het heeft. Ze letten daarbij op alle onderdelen van de keten: duurzaamheid van telen van stof, eerlijke productie enz. Daarnaast hebben ze ook een collectie Trash, die gemaakt is van afval. Dat vind ik echt geweldig. (Bijv. te koop bij Karakter uit de vorige blog)
 • Thursdays (v): Martha en Wendy zijn twee vrouwen met Friese roots en een passie voor mode. Hun collectie bestaat uit duurzame materialen, en van elk kledingstuk kun je precies de opbouw van de prijzen zien. Daarnaast gebruiken ze GOTS-gecertificeerde stoffen voor hun kleding. Hun kleding is enorm betaalbaar, dus een aanrader!
 • Tuutsjes (kids): Francien uit Zwolle maakt alle babykinderkleding, babyhaaraccessoires en babyspullen zelf. Super schattige spulletjes, met veel rustige tinten en leuke motiefjes! Van leuke jurkjes, slofjes ed., tot mooie aankleedkussenhoezen, lakens en hydrofiele doeken. Daarnaast verkoopt ze op het moment ook mondkapjes.
 • Unikae (v): Dit merk is nog aan het opstarten, maar ik zie al mooie jurkjes voorbijkomen. Ben heel benieuwd naar de rest!
Bij The Next Closet vind je tweedehands merkkleding met gratis verzendkosten in Nederland en België.

Accessoires, winkels en huisproducten

 • Estilo decoration (sieraden): Amoy maakt samen met haar moeder zelf leuke minimalistische armbanden en kettinkjes. Je kunt zelf uitkiezen wat je wilt en aan de hand daarvan maakt ze deze. Je krijgt dus een handgemaakt, origineel sieraad!
 • Essenza Home (slaapkamer en badkamer): iedereen goed laten slapen, niet alleen de mensen die hun producten gebruiken, maar ook de makers ervan, dat is de missie van Essenza. Ze hebben pyjama’s, beddengoed, badtextiel, maar ook kussens en plaids. Essenza heeft verschillende merken van beddengoed onder haar beheer. Vroeger sliep ik onder een heerlijk dekbed van Covers & Co. Dit merk wordt volledig duurzaam geproduceerd en 1% gaat naar Plastic Soup en een stichting in Pakistan die kinderen met een handicap helpt. Prachtig!
 • Juffrouw Pollewop: Met een webshop en stenen winkel in Dordrecht verkoopt Juffrouw Pollewop allemaal speelgoed en kinderproducten die duurzaam gemaakt zijn. Zo heeft ze bijvoorbeeld veel houten speelgoed, stoffen dokterskoffertjes en dergelijke. Super leuk!
 • Klippanplaids: Klippan verkoopt echte wollen dekens van schapen uit Nieuw-Zeeland, zonder synthetische vezels en daarnaast ook keukendoeken.
 • Little shop around the corner (kids/m/v): Kleding voor het hele gezin, kaarten, verzorgingsproducten en dingen om creatief mee bezig te zijn, Karin heeft veel te koop. Dat maakt ook dat ik niet alle merken die Karin verkoopt nagekeken heb, maar dat kun je zelf doen 🙂 Er is in ieder geval een deel dat eerlijk geproduceerd wordt!
 • Olives and Dune: Deze webwinkel verkoopt woon-, verzorgings- en huisdierenproducten. Hier is bijvoorbeeld de Werfzeep die je in het volgende kopje vind te koop. Maar ook fopspenen, keukengerei en spiegels. Hun doel? De natuur beetje bij beetje helpen door het verkopen van mooie merken.
 • De Wevershoek (kids/v): Katoenen luiers, regenkleding, veel wol en linnen, allerlei merken: typisch De wevershoek. Gisela is vanuit Amsterdam naar Drenthe verhuist en verkoopt kleding die past bij buitenleven. Een super mooie, rustige website! Op de website wordt duidelijk vermeld waar het product gemaakt is en van welk merk de kleding is. Daarnaast houdt ze een leuk blog bij!

Mijn favoriete verzorgingsmerken:

 • June-store: Geen merk met eigen verzorgingsproducten, maar wel een fijne webwinkel om te shoppen! En uit Krimpen aan den IJssel, ik haal mijn bestellingen gewoon op bij haar thuis, super leuke vrouw!
 • Loveli: Linda begon Loveli toen ze in het ziekenhuis hoorde dat het gebruik van een deodorant met aluminium slecht is voor borstkanker. Ze ging op zoek naar een deodorant zonder aluminium, maar dat was lastig te krijgen. Daarom startte ze haar eigen merk. Ik ben ondertussen bezig met mijn tweede stick deodorant en ben fan! Ze verkoopt ook gezichtsverzorgingsproducten. Alles zonder palmolie, aluminium, microplastics en synthetische geur- en kleurstoffen. Met recht verzorgend!
 • Naïf: Naïf is een B-corp gecertificeerd merk. Dit certificaat is voor merken die aan hoge milieunormen voldoen. Shampoo, zonnebrandcreme, lotion, gezichtscreme en dergelijke hebben ze allemaal te koop. Zonder minerale oliën, microplastics, chemische conservering, maar met natuurlijke ingrediënten. Gewoon bij jou in de Etos.
 • Werfzeep: Begonnen in een Utrechtse werfkelder, uitgegroeid tot een mooi atelier. Bij Werfzeep worden natuurlijke zepen gemaakt, zonder palmolie, biologisch en grotendeels veganistisch. Ik gebruik al een tijdje de scheerzeep en heb al een andere zeep op voorraad liggen, terwijl ik eerst alles wat ik nog heb probeer op te maken. Daarnaast hebben ze ook shampoobars! Vorig jaar kwam hun enorm dikke boek over hoe je zelf zepen kunt maken uit: Het Zeepboek.
 • Yves Rocher: Dit merk is een van de weinige merken die voor mij niet nieuw zijn, maar die ik al zolang ik me kan heugen gebruik. Make-up gebruik ik niet, maar wel gezichtslotion en anti-puistjescreme. Die lotion en creme werken echt super goed, en dat kunnen we wel gebruiken nu. Naar mijn idee stimuleren de mondkapjes puistjes rondom je mond.

Fijne accounts om te volgen:

 • Annemarije Baars: Annemarije is een voorstander van een capsule wardrobe: niet veel items, wel items die je zoveel mogelijk kunt combineren en goed uitgezocht. Daarnaast houdt ze rekening met duurzaamheid en moedigt je aan om de kleine dingen te waarderen.
 • Fair wear Foundation: Een aantal merken die ik gedeeld heb zijn aangesloten bij Fair wear. Fair wear helpt merken bij het realiseren van goede arbeidsomstandigheden
 • Let’s talk slow: Stephanie heeft een fijn Instagramaccount, waar ze haar tips op deelt, ze maakt guides voor fijne kleding voor het seizoen. Daarnaast heeft ze en mooi boek geschreven over op welke manier je bezig kunt zijn met duurzame kleding: A sustainable wardrobe. Daarin schrijft ze over de keten die nodig is om kleding te maken en geeft ook tips hoe je goed voor je kleding kunt zorgen.
 • When Sara Smiles: Sara’s website is eigenlijk een grote encyclopedie op het gebied van eerlijke kleding. Ze schrijft ook guides, maar wel meer dan Stephanie. Ze heeft bijvoorbeeld nu een guide met eerlijke winterjassen.

Ik hoop dat je met deze blog weer verder kunt in je zoektocht naar eerlijke kleding. Heb je het eerste blog over mijn favoriete eerlijke kledingmerken nog niet gelezen, doe dat dan hier. Mis ik nog merken? Vul ze dan gerust aan via de reacties!

Een klein aantal links in dit blog zijn affilliate links. Als je via deze links je kleding aanschaft, krijg ik daar ook een klein percentage van. Ik waardeer het enorm als je deze gebruikt, want zo kan deze website en de podcast blijven bestaan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *