October 16, 2020

DIY: maak je eigen bloempotje met deze paperbaggies

Als je mij op Instagram volgt weet je ondertussen dat ik het leuk vind om van restmaterialen wat leuks te maken. Zo vind je in mijn hoogtepunten op Instagram 3 dingen die je kunt maken van kapotte panty’s. Cadeaupapier dat er nog een beetje leuk uit ziet bewaar ik bijvoorbeeld ook vaak. Soms om in te pakken, maar het is ook heel goed bruikbaar om andere dingen van te maken, bijvoorbeeld een paperbaggie in allerlei formaten en doeleinden. Je kunt het als prullenbak gebruiken, maar ook als een pot voor je planten en dat is wat ik al best een tijdje doe. Doordat ik hem niet helemaal op goede manier water had gegeven werd het papier lelijk en daarom werd het tijd om een nieuwe te maken. Mooi moment om hem met jullie te delen! Hij is leuk voor kleine succelents, aloë vera plantjes, cactusjes en meer van dat type planten.

Wat je nodig hebt…

Hieronder vind je het stappenplan. Maar eerst wat je nodig hebt om dit te maken! Ik heb deze foto te vaak gemaakt. Eerst ontbrak mijn plakband, vervolgens mijn Pritt, en toen wilde ik aan de slag en dacht ik: oh ja, mijn schaar. Maar je hebt dus nodig: papier, plant, een potlood of pen, plakband, en als laatste p-woord: pritt of sterke lijm, een schaar, evt. stiften om het te versieren en een mok of glas die ongeveer dezelfde grootte als de pot van je plant heeft [een longdrinkglas is het beste, maar het belangrijkste is dat je potje er net wel/net niet in past]. Als je wat je nodig hebt bij elkaar gesprokkeld hebt kun je beginnen.

Stappenplan

1. Doe het papier rondom het glas wat je hebt uitgezocht. Steek vervolgens 2 vingers tussen het papier en het glas. Zorg ervoor dat je een plakrand van 1 cm hebt dat elkaar overlapt en zet daar een streep. Dat is ongeveer de breedte die je moet hebben. Zet een streepje waar je moet beginnen met de lijm vastmaken straks.

Stap 2 en 3

2. Vervolgens moet je de lengte van het papier uitmeten. Neem de lengte van je pot. Doe de lengte van de onderkant erbij en nog minstens 5 centimeter, wel afhankelijk van hoe vaak je wil omslaan. Je kan beter wat teveel hebben dan te weinig. Knip vervolgens de randen echt netjes uit. Het hoeft niet kaarsrecht, maar wel netjes.

3. Als je het leuk vind om het papier te kreuken, kun je dat nu voorzichtig doen. Doe dat twee kanten op. Anders zie je dat in de kreukjes.

Stap 4 en 5

4. Plak de zijkanten op elkaar. Maar laat aan de bovenkant 2 cm niet op elkaar geplakt. Dat heb je straks nodig bij het omvouwen van de rand. Kijk vervolgens of je potje erin past en of er nog wat ruimte over is, zodat je kan gaan vouwen straks.

5. We gaan de onderkant dichtmaken. Daarvoor doe je het papier om het glas of om de mok die je hebt gepakt. Als je een mok of normaal glas hebt gepakt, heb je grote kans dat het niet lang genoeg is om het helemaal omheen te doen. Gebruik je creativiteit. Je ziet hierboven hoe ik dat deed ;-). Je vouwt eerst twee kanten naar elkaar toe, plakt het vast met een plakbandje en doet vervolgens de twee andere hoeken en plakt ook die vast. Je glas is hierbij handig zodat je het netjes kan doen. Vervolgens draai je hem om en maakt de bodem netjes en bent klaar voor het afwerken.

6. Vervolgens vouw je de bovenrand om. Dat kun je zo breed doen als je zelf maar wilt. Doe dat verschillende keren. Je kunt hem nog afwerken met een woord, illustratie of iets anders. Ik gebruik daar mijn Posca-stiften voor. Daarmee kun je op textiel schrijven, maar is ook voor dit soort doeleinden heel erg geschikt.

Je kunt als je hem makkelijk water wilt geven, ook een stukje van de bovenkant van een brood- of plastic zak(je) afknippen en om de pot heen doen. Let wel op dat je hem dan niet teveel in één keer water geeft 😉

Dat is ‘m. Excuus voor mijn rommelige bureau, maar zo werkt het in het proces hè… Dit paperbaggie is ook leuk als cadeautje om je potje heen. Laat je weten als het gelukt is? Ik ben benieuwd hoe je het eruit laten zien. En nog tips over hoe vaak je deze plantjes water moet geven, houd ik me aanbevolen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *