October 2, 2020

Maak een mooi en persoonlijk foto-album met deze tips.

Fotoboeken vind ik zo enorm leuk om door te bladeren en terug te kijken, met wie dan ook. Daarvoor is het echter wel belangrijk dat je er de tijd in steekt om ze te maken. En dat is vaak nog wel een stevige klus. Daarbij speelt het kiezen van de juiste foto’s een rol, maar ook de lay-out en het kiezen van een afdrukcentrale. Het idee voor deze blog lag al enorm lang op de plank, maar hier is ‘ie dan eindelijk!

Er zijn allereerst best wel veel soorten fotoboeken te maken. Fotoboeken van de vakantie, een familiejaarboek, fotoboek van de eerste paar jaar van een kind, een fotoboek om een belangrijke gebeurtenis te herinneren of gewoon een fotoboek waarin je je foto’s plakt. Ik maak altijd een fotojaarboek, waarin ik per jaar de foto’s van alle gebeurtenissen zet. Dat is dus echt een dikke pil, maar wel heerlijk om doorheen te bladeren. Dat betekent dus dat foto’s van de vakantie daar ook in zitten. Met als voordeel dat je niet heel veel dunne fotoboeken krijgt en alleen foto’s van je vakantie daarin. We hebben wel als gezin vaak ook een dun fotoboek per vakantie. De keuze is hierin natuurlijk aan jou.

Het kiezen van foto’s is best een belangrijk proces. Het is belangrijk dat je de juiste gelegenheden erin hebt staan, dat je niet teveel van alles hebt, maar ook dat je niets mist. Om ervoor te zorgen dat alle gelegenheden erin staan doe ik dit: ik maak eerst per maand een lijstje van de gebeurtenissen die erin moeten komen. Daarvoor kijk ik in mijn agenda, de familie-agenda en scroll ik door de foto’s op mijn telefoon. Dan kijk ik of er bepaalde portretten zijn die ik belangrijk vind en anders kies ik 1/2 foto’s waar de sfeer van dat moment goed zichtbaar is. Die kunnen dan in het fotoboek. Niet alle foto’s die je hebt hoeven in het fotoboek. Dat zorgt namelijk voor een enorm dik fotoboek. Je kunt dat natuurlijk op verschillende manieren aanpakken. Per maand werken en dan gelijk in het fotoboek doen, of eerst de lijst nemen en dan later de foto’s uitzoeken en vervolgens om de beurt allemaal in het fotoboek zetten.

Dit is een spread van mijn reis in Canada. Hier zie je onder andere de Tews Falls en mijn bezoek aan de Amish.

Wat betreft de lay-out van je fotoboek. Dat hangt er natuurlijk vanaf of je je fotoboek digitaal ontwerpt of niet. Voor het plakken in fotoboeken heb ik niet zoveel tips, want dat doe ik niet. Ik ontwerp mijn fotoboek digitaal en helemaal from scratch. Dat hoeft natuurlijk niet. Gewoon een beetje te perfectionistisch ;). Ik vind het belangrijk dat de spreads een geheel zijn. Een bom van kleuren maakt het niet aantrekkelijk om te kijken. Daarom probeer ik de kleuren bij elkaar te laten passen. Niet teveel verschillende gebeurtenissen bij elkaar geeft al veel rust.

Het is helemaal niet erg om meerdere foto’s op een pagina te hebben. Je kunt zoveel spelen met de lay-out. Foto’s kun je bijsnijden tot vierkantjes en dan bijvoorbeeld 3 boven elkaar naast een grote foto op een pagina.

En mijn laatste tip voor de lay-out: wees niet bang om telefoonfoto’s te gebruiken. Als je geen groot foto-album neemt is dat sowieso geen probleem en anders is het vaak ook te verwaarlozen. Liever het moment in je foto-album dan bang voor schade door de kwaliteit ervan.

Toen ik lang geleden een poll deed toen het idee voor dit blog omhoog kwam borrelen, bleek dat veel mensen ook benieuwd waren naar de verschillende afdrukcentrales. Nu heb ik daar niet heel veel ervaring mee, maar hieronder vind je toch zomaar wat dingen om rekening mee te houden én mijn tip voor een afdrukcentrale.

Hier een spread uit mijn fotoboek van 2019. Hij is nog in ontwerp, haha. En ja, dit is gewoon NL. De geulvallei om precies te zijn.

Blurb: De kans is groot dat je deze naam nog nooit hebt gehoord. Toch ben ik enorm fan van deze centrale. Ik gebruik dit bedrijf zelf altijd en dat is omdat ze heel erg goed zijn in het afdrukken van dikke fotoboeken. Mijn fotoboek van 2018 had 128 pagina’s, maar blijft mooi en ziet er prachtig uit. Er is hier veel te kiezen wat betreft papiersoorten, die altijd dun zijn. En ze hebben een fijn eigen ontwerpprogramma, Bookwright! Het enige nadeel is dat de voorkant van de boeken niet zo plastic aanvoelt als de rest en meer papier is. Als de prijs van de boeken je tegenhoudt… Ik wacht altijd tot er gratis verzending is. De code staat dan bovenaan de homepagina, al ben ik ook geabonneerd op de nieuwsbrief. Dat is best wel vaak en dat scheelt je best wat geld!

Smartphoto: Deze afdrukcentrale gebruiken we thuis voor de fotoboeken van vakanties en dergelijke. Zij hebben ook heel veel opties, van harde tot zachte kaft, glim tot mat papier. Het nadeel van de boeken van Smartphoto is dat als je ze rechtop zet duidelijk minder mooi worden en de bladen naar beneden zakken.

Bij het overwegen van een afdrukcentrale kun je hierover nadenken: De voorkant van het fotoboek is belangrijk. Kun je een foto op de voorkant doen, tekst erop? Andere vragen die je jezelf kunt stellen: Hoe worden de fotoboeken gebonden en hoeveel pagina’s kunnen er maximaal in het boek? Is er software om het fotoboek te maken en werkt dat fijn? Zijn de bladzijden dik of dun? Is er een mogelijkheid voor lay-flat? Voor meer over de kwaliteit van foto-albums, prijzen en dergelijke kun je gewoon googelen natuurlijk.

Een mooi fotoboek betekent niet dat je altijd je camera bij de hand moet hebben. In aflevering 9 van Mirth podcast gaf ik tips over het maken van foto’s: over de techniek, omgaan met licht, hoe je emoties fotografeert en je mindset rondom foto’s maken. Aanrader in combinatie met deze blog!

Ik hoop dat je op deze manier wat handvatten hebt voor het ontwerpen van je fotoboek! Succes! Stel je vragen en dergelijke gerust. Waar bestel jij je foto-album?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1. […] kalender of iets anders. Het is ook leuk om een fotoboek te bestellen van de afgelopen tijd. Eerder schreef ik al een waardevol blog over het maken van fotoboeken: hoe doe je dat en waar? Geen leuke foto’s om te gebruiken? Hoog tijd om die te laten maken. Stuur me gerust een […]