August 22, 2020

Hulpmiddelen bij het Bijbellezen

In podcast 007 over Bijbellezen deelde ik een aantal dingen die je kunnen helpen bij het Bijbellezen als dagboeken, podcasts. In deze blog vind je een daar een uitwerking van! Bijbelroosters, boeken, commentaren, Bijbels ed.

  • Dagboeken. Bij dagboeken is het belangrijk dat je een dagboek kiest die je begrijpt, de Bijbel uitlegt en allerlei onderwerpen uit de Bijbel behandeld. Ik gebruik dit jaar ‘s avonds Vrouwen uit de Bijbel. Een Bijbels dagboek met mooie lessen, voor het dagelijkse leven en geestelijke.
  • De Bijbel met kanttekeningen haalde ik al aan in de podcast. Bij elk Bijbelboek vind je een inleiding en ook bij elk Bijbelhoofdstuk een korte samenvatting. De kanttekeningen bij de verzen leggen woordkeuzes uit, maken zinnen duidelijker en leggen soms uit. Echt een hele grote aanrader.
  • Bijbelstudieboekjes helpen bij het bestuderen van de Bijbel, met vragen en hier en daar uitleg. Je hebt er wel verschil in. Voor mijn verjaardag kreeg ik het eerste boekje in de serie van Dagelijks volgen, voor vrouwen. In de serie gaat het over allerlei vrouwen uit de Bijbel: Sara, Hagar, Rebekka, Lea, Rachel enz. We gebruiken thuis ook . Daarnaast heeft ook de JBGG een aantal mooie Bijbelstudieboekjes.
  • Er zijn verschillende podcasts die je ook kunt luisteren met een overdenking uit de Bijbel. Dit is eigenlijk een gesproken dagboek. Het platform Danielonline.nl heeft de podcast Een Goed Begin met elke dag een overdenking over de psalmen. De app Jouw Kompas heeft 6 dagen in de week een nieuwe overdenking bij de Bijbel.
  • De Bijbel met Uitleg had ik ook al genoemd in de podcast, maar die helpt je ook goed bij een eigen Bijbelstudie. Er staat achtergrondinformatie in, legt woorden uit enz.
  • Daarnaast zijn er veel commentaren/Bijbelverklaringen die ook Bijbelgedeelten uitpluizen, verbanden leggen en uitleggen. Zo is er bijvoorbeeld het commentaar van Calvijn, de meest laagdrempelige is die van Matthew Henry. Deze kun je online vinden, maar ook gewoon als boek kopen.
  • Als je Bijbelse begrippen soms lastig te onderscheiden vindt, is het boek Bij de Bron een mooie boek om steeds een hoofdstukje uit te lezen. 52 kernwoorden worden uitgelegd. Bijvoorbeeld: aannemen, barmhartigheid, dankbaarheid, gerechtigheid, lankmoedigheid, ootmoed, rechtvaardigmaking, vrede en vreze des Heeren. Het is een overzichtelijk boek met een vaste indeling, echt een aanrader.
  • Er zijn verschillende Bijbelroosters die je kunt gebruiken bij het zelfstandig lezen van de Bijbel. Op deze pagina staan roosters om de Bijbel in 1,2 of 3 jaar helemaal door te lezen. Ook hier vind je een aantal Bijbelroosters. Puntuit heeft ook een afwisselend Bijbelrooster.

Ik hoop dat dit je helpt in je zoektocht naar dingen die je kunt gebruiken om je stille tijd goed in te vullen, de Bijbel beter te begrijpen. Maar vergeet niet te bidden om de Heilige Geest, zonder Hem geeft het geen vrucht!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *