July 22, 2020

10 tips om te doen in je vakantie

De zomervakantie van 2020 is er een die veel mensen zich lang zullen herinneren. Eén waar plannen voor gemaakt werden die niet doorgingen, waarin dingen gebeuren die je je niet had voorgesteld en waarin regels gelden die we niet voor mogelijk hadden gehouden vorig jaar. Toch denk ik dat iedereen van deze vakantie weer iets fijns kan maken. Hieronder 10 ideeën die je kunt gebruiken bij de invulling van je vakantie!

1. Uitrusten

Genoeg slapen, ontspannen, lichamelijk inspannen en weer uitrusten zijn belangrijk zodat je figuurlijke accu weer helemaal vol is zodra je je na je vakantie weer mag inspannen en inzetten voor je werk, studie of een andere taak die je in je leven gekregen hebt. Ontspannen kan door leuke spelletjes. Ons jaarfavoriet is bijvoorbeeld Qwixx, een dobbelspel met allerlei variaties en uitbreidingen, ook makkelijk onderweg mee te nemen. Door goede gesprekken en dergelijke. Er zijn veel wegen naar Rome, maar houdt je doel in ogen en verzand niet in alles wat je kan en wilt doen.

2. Fiets- en wandelknooppunten uitproberen.

Lichamelijk inspannen kan op allerlei manieren. Maar fietsen en wandelen zijn laagdrempelig en ook echt gezond voor je. Erik Scherder, professor neuropsychologie raadt aan om een halfuurtje per dag een lekker stuk te wandelen en dan stevig door te stappen. Dat verlaagt je stressgevoel en bevordert je creativiteit. Het beste is om dat te doen in de natuur. In Nederland is een goed systeem van wandel- en fietsknooppunten te vinden. Ik heb in April een route van 100 km met mijn zusjes gefietst volgens de fietsknooppunten. Heel fijn! Er zijn goede kaarten beschikbaar van de ANWB, je koopt ze per regio. Als lid van de ANWB kun je je route ook via hun website plannen. Een wandelroute met de wandelknooppunten plan je makkelijk via de website van Wandelnet of hun app. Dan heb je ‘m constant bij de hand! Ook de wandelroutes op de website van de ANWB zijn een aanrader!

3. Fruit in het wild plukken

Bij veel strandjes en in parken kun je tegenwoordig fruitbomen en planten vinden. Wij plukken veel wilde bramen langs een strandje. Er zijn er in overvloed! Mijn moeder maakt er heerlijke jam van. Het is echt een leuke bezigheid om te doen [zolang je goede schoenen aan hebt en je armen beschermt tegen de prikkels ;-)]. Frambozen zijn er aan het einde van de vakantie te vinden in het park bij ons. We gebruiken al het fruit voor onze verjaardagen in de zomervakantie, smoothies en de toetjes na het eten. Als de zomervakantie al lang voorbij is plukken we ook appels en peren. Geen fruit in het wild? In veel pluktuinen heb je tegenwoordig ook een gedeelte met fruit en groenten, aanrader!

Bramen plukken
Foto van de opbrengst gisterenavond tijdens het bramen plukken met mijn moeder: 1,2 kilo.

4. Boeken lezen

Dit vind ik heerlijk om te doen in een luie stoel in het zonnetje en laat die nu in de zomervakantie toch wel vaak schijnen… Boeken en tijdschriften zijn er van allerlei soorten. Je kunt ervoor kiezen om je te verdiepen in een bepaald onderwerp en daar boeken bij te lezen, te verdiepen in verhalen of iets heel anders. Je hebt ook meer tijd om na te denken over wat je leest in de vakantie, zodat je er echt van kunt leren en goede dingen kunt implementeren. Weet je niet goed waar je moet beginnen? In mijn digitale bibliotheek aka boekenhoek heb ik nog wel wat leestips voor je!

5. Creatief doen!

In podcast 005 en de laatste blog hebben we creatief bezig zijn uitgebreid besproken. In de vakantie is daar genoeg tijd om het handen en voeten aan te geven, begin ermee zou ik zeggen.

Hobby’s kosten tijd. Tijd om uit te zoeken hoe het werkt, te oefenen, materialen te verzamelen en aan de slag te gaan. Misschien is er iets wat je al lang eens uit wilt proberen, nu heb je tijd ervoor.

Een fotootje van een spelletje Qwixx met mijn zusje!

6. Bezoek een museum!

In mijn kindertijd hadden we een museumjaarkaart en bezochten we enorm veel museums in een jaar. Dat doe ik tegenwoordig wel minder, maar Nederland heeft geweldige museums! Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen was bijvoorbeeld leuk, maar ook monumenten, kastelen, grotten, musea’s over de geschiedenis doen het hier altijd goed. Ik wil bijvoorbeeld nog eens naar het prehistorisch dorp, Eindhoven is alleen wat ver.

7. Begin met schrijven in jouw persoonlijke dagboek.

Een periode van rust is een goede periode om te reflecteren op de afgelopen tijd, op de tijd die gaande is, op gewoonten, leerpunten en dingen die je graag wilt veranderen of ontwikkelen in de komende tijd. Een periode van rust is een goed moment om met dingen die je graag in je patroon zou willen krijgen te beginnen, een plan van aanpak te bedenken. Je dagboek is er ook om de gewone gebeurtenissen in het dagelijkse leven op te schrijven, het kringetje in je hoofd te doorbreken en zo je gedachten leeg te maken. Beginnen in een dagboek betekent soms dat je een drempel over moet, ik hik er soms nog tegenaan, maar ben altijd weer blij als ik over de drempel heen ben gestapt! Kies een mooi boek waar je lekker in kunt schrijven, zodat de drempel kleiner wordt. Mijn tip: Essential Notes

8. Maak tijd voor DIY

Vorig jaar spoot mijn broertje mijn fiets in een andere kleur, aangestuurd door mij, waarvoor ik hem nog altijd zeer dankbaar ben. Eerder maakte ik ook deze posterlijst. Leuk om te kopen, maar nog leuker om het zelf te maken. Voor andere leuke tips voor DIY houdt ik me aanbevolen! Er staan vaak ook nog dingen op to-do-lijstjes die nog even gedaan moeten worden, daar is de zomervakantie een perfecte tijd voor!

Dit is een fotootje nadat een eerste deel gespoten was. Netjes mijn voorrek afgeplakt en een deel roségoud gespoten, kon de rest later grijs gespoten worden.

9. Begin aan een project of hervat het!

Begin aan het project dat je al lang wilde doen of waar je halverwege mee gestopt bent. Voor mij betekent dat mijn fotoboek van 2019. Ik doe steeds wel wat, maar heb er normaliter eigenlijk te weinig tijd voor om uitgebreid aandacht aan te besteden. Ik ga mijn best doen om het deze vakantie af te hebben. Gelukkig is het grootste gedeelte van het voorwerk al gedaan, nu nog ontwerpen!

10. Gebruik je tijd voor stille tijd!

Er is genoeg ruimte voor stilte, Bijbellezen, gebed, lezen van een commentaar of dagboek of ander goed boek in de vakantie. Zijn Woord is levenwekkend en bestaat in der eeuwigheid (Jesaja 40:8). Waar alle bovenstaande dingen alleen gevolgen voor de tijd hebben, is het goed om juist in een periode van rust ons voor te bereiden op de eeuwigheid! Het is belangrijk om te doen eer de kwade dagen komen, en de jaren naderen, van dewelke wij zeggen: Ik heb geen lust in Dezelve. (Prediker 12:1)

Een aantal links in deze blog zijn affiliatelinks. Als jij via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage. Op die manier kan ik de podcast financieren. Ik waardeer het als je deze links gebruikt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *