May 29, 2020

Eerlijke kleding – mijn favoriete merken

Toen ik een tijdje geleden mijn Facebooktijdlijn bekeek, kwam er een advertentie van de H&M langs. Met een prachtige jurk, om van te kwijlen. Het zit hem er alleen echt niet meer in. Doorscrollen dus. Dit volhouden is alleen mogelijk als je merken hebt waarvan je weet dat je ze kunt kopen als dat nodig is. Zoals beloofd in de podcast van vorige week ‘Eerlijkheid duurt het langst’, hierbij een blog met een lijst van merken die eerlijk produceren. De lijst van mooie kledingmerken blijft groeien, maar dit zijn een aantal van mijn favorieten. Aan de tekens m/v zie je of dit een kledingmerk voor mannen en/of vrouwen is.

Kleding:

Links: een broek van Tau cotton, rechts een jurk van Expresso.
 • Anna van Toor (v): Deze winkel vind je gewoon in de winkelstraat. Zij worden sinds 2018 gemonitord door Fair Wear Foundation en hun eerste rapport was goed. Ik vind dit een fijn merk, met een hoge vrouwelijk gehalte. Naast hun eigen kledinglijn, hebben ze ook schoenen en accessoires en travelkleding. (goed alternatief voor ANWB)
 • Basic Apparel (v): Dit Deense merk is in verschillende conceptstores in Nederland te koop en een deel ook gewoon op About You. Schrik niet van de prijzen, want de Deense Kroon werkt heel anders, je kunt ook gewoon euro instellen. Ze hebben van elk type kledingstuk wel wat. Echt een scandinavisch merk!
 • Bellamy Gallery (v): met winkels in allerlei steden en winkels die dit merk verkopen is ook dit merk naast de webshop goed verkrijgbaar in winkels. Ook dit is een transparant merk, als je de website bekijkt: kleding wordt alleen in Europa geproduceerd: in Italië, Litouwen, Macedonië, Turkije, Polen, Portugal en Wit-Rusland. Op de website vind je precies wie hoeveel ergens aan verdient. Een mooie quote op de website: ‘Wij kleden liever mensen aan dan uit.’
 • Common and Sense (v): De naam van dit merk heb je al verschillende keren horen vallen in de podcast. Janine deelt haar zoektocht wat betreft het laten maken van betaalbare eerlijke kleding op de blog en Instagram en is enorm open. Verschillende designs zijn gemaakt in Nederland en de collectie breidt zich meer en meer uit. Zoek je een fijne sweater of jurk? Hier ben je aan het juiste adres.
 • Expresso (v): In mijn zoektocht naar een mooie zomerjas stuitte ik op dit merk. Ze hebben eigenlijk van elke categorie kleding wel wat. Dit merk vind je gewoon in de winkelstraat, bij Wehkamp of de Bijenkorf. Vanaf 2004 aangesloten bij Fair Wear Foundation. Op hun website kun je bij elk product aflezen waar het geproduceerd is.
 • Goat (m/v): Dit is het eigenmerk van Geitenwollenwinkel, waarnaar ik verwijs later in dit artikel. Hier vind je betaalbare basics, T-shirts en dergelijke.
 • J-Lab3l (v): Dit merk heeft geen grote collectie, maar wel één met prachtige jurken, rokken en tops. Daarnaast hebben ze een documentaire uitgegeven over hun zoektocht in de modewereld: Taking justice. Kleding wordt geproduceerd in India of China, waarbij zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van duurzame stoffen en de voetafdruk zo klein mogelijk wordt gehouden.
 • Joline Jolink (v): less is more is absoluut van toepassing op dit merk. Laat ik daar nu juist van houden. Joline verkoopt prachtige kleding, online en in de webshop. Tricot producten en sneakers worden in Portugal geproduceerd, geweven producten in België en Roemenië, knitwear in China. Haar proces loopt anders dan in de fast fashion: geen sale of overschotten, maar je krijgt kwaliteit en zoveel er wordt zoveel mogelijk organic en gerecycled materiaal gebruikt. En het leuke is: als je in de webshop besteld, gaat dat via Fiets Koeriers.
 • Knowledge Cotton Apparel (m): Dit merk verkoopt alledaagse kleding voor mannen: ondergoed, jassen, overhemden, sweatshirts, T-shirts, korte en lange (oa spijker)broeken etc. Dit merk is ook goed bezig op het gebied van duurzame stoffen. Voor het maken van een jas worden bijvoorbeeld 25 oude PET-flessen gebruikt. Voor de rest gebruiken ze organisch katoen, waardoor 91% minder water nodig is bij de productie.
 • Mud Jeans (m/v): Wil je je (spijker)broeken gewoon in de winkelstraat kopen? Dat kan bij Mud Jeans. Op de website vindt je hun verkooppunten. Niet iets naar je zin? Er is ook een fijne webshop.
 • Patagonia (m/v): Toen ik mijn reis naar Noorwegen boekte begin dit jaar, dacht ik dat het handig zou zijn als ik wat nieuwe outdoorkleding aanschafte. Ook al gaat de reis niet door, dit merk blijft op mijn lijst. Ze hebben namelijk meer dan outdoorkleding. Daarnaast hebben ze rugtassen, regenkleding, benodigdheden voor het kamperen en andere accessoires.
 • Port Lavande (v/kids): Dit merk heb ik zelf gemaild om te vragen naar hun productieproces. Alle kleding wordt in ateliers in Europa gemaakt. Voor deftige kleding ben je hier aan het juiste adres.
 • Skot fashion (m): deze startup uit Amsterdam heeft als doel 100% duurzame mode. Overhemden, T-shirts en sinds kort ook sokken voor de mannen. Ze gaan voor fair, geen pesticiden, maar ook voor circulair: als je je gebruikte overhemd weer inlevert krijg je 10% korting op je volgende aankoop.
 • Studio Jux (m/v): Deze (web)winkel hoort eigenlijk op twee plaatsen in deze blog. Ze hebben namelijk andere merken, maar ook een eigen collectie. In hun eigen collectie zit een kaartje met een nummer, waardoor je weet wie dit kledingstuk gemaakt heeft. Studio Jux heeft namelijk een eigen fabriek in Nepal. Naast kleding hebben ze ook spullen voor in huis!
 • Suitsupply (m/v): Al vind ik de reclames van Suitsupply echt afschuwelijk, wat betreft eerlijke kleding zijn ze een voorbeeld. Voor pakken, broeken, colberts, polo’s, overhemden en T-shirts ben je hier in de goede zaak. Ik wist niet dat ze ook zakelijke vrouwenkleding en prachtige vrouwenjassen hebben, maar dat is dus wel het geval.
 • Tau cotton (m): Bij dit Amsterdamse (nette) merk ben je voor lange en korte broeken en zwembroeken, overhemden, polo’s en sweaters, T-shirts aan het juiste adres. Alle kleding wordt in Portugal geproduceerd. Er worden gerecyclede en natuurvriendelijke stoffen gebruikt.
 • Vanilia (v): Koop je kleding bij Vanilia? Dan wordt je kleding al 25 jaar lang in het Turkse Cappadocië geproduceerd. Kwalitatief enorm goede kleding, maar wel een merk met een stevig prijskaartje eraan.

Schoenen:

Links: sandalen van TOMS. Rechts schoenen van Ecco.
 • Bottines: Ik moet zeggen dat ik enorm verknocht ben aan mijn Birckenstocks, die nu al zo’n 5 jaar meegaan. Maar volgende zomer wordt het tijd voor wat nieuws. Dan lijken deze Bottines me enorm fijn. Deze worden in Italië eerlijk en duurzaam gemaakt. Naast sandalen hebben ze ook vrolijke schoenen en enkellaarzen.
 • Ecco schoenen (m/v): Ik heb zelf een paar schoenen van Ecco en die zitten heerlijk! Met een comfortabel voetbed, goed leer een goede aankoop. Ecco houdt het volledige proces in eigen beheer, waardoor een eerlijk product ontstaat.
 • TOMS (m/v): Ik zit dit artikel te schrijven met Toms espadrilles aan mijn voeten, ook absoluut een aanrader. Het voetbed van Toms vind ik heel fijn! Toms produceert niet alleen eerlijk, maar probeert ook op een andere manier een steentje bij te dragen. Zo hebben ze de campagne One for One: voor elke schoen die verkocht wordt/werd, wordt er een paar weggegeven aan iemand die dat hard nodig heeft. Ook dragen ze bij aan goede doelen, helpen mensen aan toegang tot water of beter zicht. De collectie earth wise is gemaakt van gerecyclede plastic flessen en is geverfd door botanische pigmenten. Oh en ze hebben ook zonnebrillen ;-).
 • Nulla Nomen : Een andere kanshebber voor slippers of sandalen. Deze worden in Griekenland met de hand gemaakt.
 • Van Lier (m): Ik heb eerst best een tijd getwijfeld of ik dit schoenenmerk in deze lijst zou zetten. Na wat zoeken heb ik besloten dit wel te doen. Van Lier is 3 jaar lid geweest van Fair Wear Foundation en scoorde daar altijd goed. Ook kreeg ik in een aantal rapporten inzicht in de manier waarop Van Lier omgaat met de fabrieken. Volgens de website gebeurd 75% van de productie gebeurd in Portugal, 25% in India. Dit mannenschoenenmerk heeft goede kwaliteitschoenen en ik denk het steunen waard.
 • Veja (m/v): Sneakers, hardloopschoenen, sommigen zelfs vegan… VEJA heeft ook het hele productieproces omgegooid. Het produceren van de schoenen kost zo’n 5 á 6 keer meer dan bij fast fashion, maar doordat ze niet adverteren kosten de schoenen niet 5 á 6 keer meer dan fast fashion schoenen. Op de website van VEJA kun je enorm veel lezen over hoe ze te werk gaan.

Accesoires en andere:

Een foto uit de collectie van Micmacbags, op het moment.
 • Micmacbag: In aantocht naar havo 5 kocht ik bij Duifhuizen een prachtige tas. Met een vak voor mijn boeken, met een apart laptopvak en een vak voor alle andere spullen, een extra rits aan de achterkant en nog een vak aan de voorkant heb ik echt enorm veel opbergruimte. De kwaliteit is fijn. Tassen worden in India geproduceerd, bij een gertificeerde fabriek. Mijn aanrader!
 • O MY BAG: Als je een tassenfanaat bent en het niet erg vind om je portomonnee daarvoor te trekken moet je dit merk eens bekijken. Een uitgebreide collectie van allerlei soorten en maten tassen. De tassen worden geproduceerd in India. O MY BAG is heel transparant over het productieproces
 • Organic basics (m/v): Voor ondergoed, sportkleding en basic T-shirts ben je hier aan het juiste adres. Productie gebeurd in Italië, Oostenrijk Portugal, Turkije en Schotland.
 • Qnoop (m/v): Dit vind ik vooral een mannenmerk omdat ik nooit met lange sokken loop en Qnoop geen sneakersokken verkoopt. Maar dit merk heeft prachtige sokken. Van vrolijk in allerlei kleuren, met strepen, tot zakelijk effen. Het gebruikt biologisch katoen, GOTS gecertificeerd: er zitten geen giftige chemicaliën in en alles wordt onder veilige omstandigheden en tegen een eerlijk loon gemaakt.
 • Sjaal met verhaal (v): Wil je een leuke sjaal gewoon om je outfit op te fleuren, of voor de winter? Deze sjaals worden gemaakt in Nepal en Thailand en zijn verkrijgbaar vanaf €11,00 in allerlei kleuren. De omzet wordt gebruikt om verschillende projecten te steunen: een kindertehuis, bouw van een medische post en dergelijke. Dit bedrijf heeft korte lijnen, I like that. Ook voor slingers, notitieboekjes armbanden en vrolijke tassen zit je hier goed.
 • Studio Noos: Voor handgemaakte, lekker grote tassen ben je aan het juiste adres bij deze winkel. Linnen, wol, rib en andere stoffen worden gebruikt bij het maken van deze tassen. Ze worden gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in Nederland.
 • Swedish Stockings (v): als je Engels op orde is voel je deze aankomen: voor panty’s en sokken ben je aan het juiste adres bij deze website. Productie vindt plaats in Italië. Daarnaast probeert Swedish Stockings duurzaam bezig te zijn, zo wordt er veel gerecycled materiaal gebruikt en zijn de fabrieken zero waste. Zalando en de Bijenkorf verkopen ook een deel van de collectie. Maar voor sneakersokken moet je gewoon op de website zijn.
 • We the knot (m/v): Zoek je een eerlijke rugtas voor onder de €100,-? Dan moet je hier zijn. Ook voor andere tassen als shoppers zit je hier goed.
 • Winter in Holland: Ookal is het nu hartje zomer, straks in de winter is een lekkere sjaal toch fijn. Deze sjaals en mutsen van Winter in Holland worden door vrouwen in Amsterdam gemaakt. O, en ze hebben ook leuke handdoekjes.

Een aantal webshops en winkels met allerlei merken:

Karakter in Gouda
 • Geitenwollenwinkel (m/v): Groen, eerlijk en vegan daar staat Geitenwollenwinkel voor. Ze verkopen allerlei merken in hun winkel in Amsterdam, maar ook in hun webshop. Bijv: Mud Jeans, Qnoops, Swedish Stockings, maar ook veel merken die ik niet genoemd heb.
 • Karakter (m/v): Deze leuke winkel aan de Lange Groenendaal in Gouda heeft ook een webshop. Ze verkopen dames- en mannenkleding, schoenen en accessoires. Absoluut het bekijken waard. Stel, dat je hiervoor naar Gouda komt, stel me even op de hoogte, doen we een bakkie samen!
 • Natur-el (m/v): Na een webshop in 206 is er sinds 2014 ook een winkel in Rotterdam met kleding en verzorgingsproducten. ‘Natur-el staat voor mooie, eerlijke kleding en onderscheidt zichzelf nog eens, door alleen kleding in te kopen die naast verantwoord en eerlijk ook biologische kwaliteit heeft.’ Deze winkel heeft ook veel merken die je bij andere webshops en winkels niet kunt vinden.
 • Nukuhiva (m/v): Als ik weer eens in Utrecht ben, staat een bezoek aan deze winkel op de planning. Ze hebben stoer en schic, sportief en klassiek vanuit verschillende kledingmerken. Helaas hebben ze geen webshop, maar ziet er veelbelovend uit!
 • Project Cece (m/v): Zoals al eerder gezegd is deze blog maar een opstapje. Wil je nog veel meer zoeken, gebruik dan deze website. Eigenlijk is het een soort zoekmachine in de wereld van eerlijke kleding. Ideaal 🙂 Daarnaast kun je je eigen criteria opgeven: vind je naast dat kleding fair geproduceerd wordt, ook belangrijk dat het lokaal geproduceerd wordt of juist de community versterkt? Je kunt het allemaal aangeven. Bij het schrijven van dit blog heb ik het weer helemaal opnieuw uitgevonden.
 • The Green Labels: Deze website richt zich vooral op duurzame kleding, daar zit ook wel veel eerlijke kleding tussen.

Andere tips:

 • Koop tweedehands. Eerlijke kleding kost meer dan een jurkje bij de H&M of C&A. Er zijn verschillende facebookgroepen waar je tweedehands kunt kopen. Mijn grote tip: La Dress second hand, La Dress is namelijk ook eerlijk maar laat je wel diep in je buidel tasten. Daarnaast zijn er ook op websites als Vinted, Marktplaats, The Next Closet, United Wardrobe mooie dingen te vinden als je op de merken zoekt. Fijne tweedehands winkels: ReShare Store en Episode.
 • Een dagje shoppen kost gewoon meer voorbereiding en is niet overal leuk. Hier vind je een leuke lijst voor shoppen in Amsterdam.
 • Om geld te besparen, kan het helpen om te wachten op de sale als je niet direct wat nodig hebt, maar het wel goed is om wat nieuws te kopen. Niet elk merk houdt sale, maar veel merken wel!
 • Als je verder gaat zoeken, gebruik dan de Fair Wear Foundation als basis. Daarnaast vind ik de blog When Sara Smiles heel fijn.
 • Er zijn ook een aantal fijne boeken op de markt die je helpen in de zoektocht van eerlijke kleding. Hier één: Dit is een goede gids. 

Ik hoop dat deze blog je een stap verder helpt in het (meer) kopen van eerlijke kleding. Soms kan het best een zoektocht zijn. Als je nog goede suggesties hebt, laat ze gerust onder in de reacties of stuur een berichtje op Instagram.

Gebruikte foto’s: Ecco, Expresso, Tau Cotton, Toms, Micmacbags, karakterwebwinkel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 1. Roos says:

  Bedankt voor de uitgebreide lijst! Ik ga zeker van je tips gebruik maken 🙂

 2. […] die gewoon in Nederland produceren en dat vind ik super leuk. Die vind je dus ook in deze blog. De eerste blog over mijn favoriete eerlijke kledingmerken nog niet gelezen? Kijk daar ook eens naar, ik grijp er […]