May 15, 2020

By Glin: cadeaushop ontstaan uit leven bij de dag

Gerlinda begon haar bedrijf nadat ze thuis kwam te zitten. Het begon met bijtringen en breidde zich uit naar allerlei andere leuke producten. In september 2019 schreef ze zich in bij de KVK en juist deze week lanceerde ze haar website. Haar doel is om de cadeautjes te kunnen maken naar de wensen van de klant. Ze verkoopt allerlei leuke kraamcadeautjes, adresboekjes en andere stationery, mooie kaarten en handgemaakte cadeautjes. We hadden samen een leuk gesprek en vandaag kun je haar verhaal hier lezen.

Foto Gerlinda

Over Gerlinda en het ontstaan van haar bedrijf

‘Ik ben Gerlinda, 21 jaar en woon op de mooie Veluwe. Ik hou van gezellig samenzijn met een klein groepje vrienden, lezen, muziek luisteren, een goed gelukt recept en wandelingen in de natuur. Daarbij geniet ik van de kleine dingetjes: dat de vogels fluiten als je wakker wordt of mooie zonsondergangen als je in het bos loopt.

Begin vorig jaar heb ik me veel ziekgemeld op mijn werk vanwege mijn gezondheid. Toen ben ik begonnen met haken. In mei 2019 kwam ik thuis te zitten omdat mijn contract niet verlengd werd en daarna ben ik het gaan uitbreiden. Ik wilde iets doen wat fysiek niet zwaar is, wat ik met mijn handen kon doen. By Glin kan ik vanuit huis doen. Van het een kwam het ander. Eerst ben ik begonnen bij Jouw Marktkraam: je kunt daar een tafel huren in een winkel. Daar verkocht ik mijn bijtringen en wat andere kleine dingen. Dat liep leuk, nadat ik bekendheid kreeg. Ondertussen startte ik mijn Instagram-account en kreeg ik aanvragen of ik verschillende dingen kon maken. Nadat ik mij inschreef bij de Kamer van Koophandel kon ik ook allerlei dingen gaan inkopen. Zo kon ik babbelboekjes, weekplanners en andere dingen toevoegen aan het assortiment. Die koop ik in bij een andere ondernemer. Daarnaast ontwerp ik ook zelf producten, zoals het prekenboekje en de kaarten.’

Hoe dit bedrijf Gerlinda dingen leert:

‘Door dit bedrijf heb ik echt twee dingen geleerd: soms moet je niet te veel denken, maar gewoon doen en ook impulsief zijn. Soms loopt weleens iets anders dan je van tevoren bedacht had, dat was bijvoorbeeld bij mijn moederdagkaarten het geval. Een klant kwam met het leuke idee of ik een gepersonaliseerde moederdagkaart met foto wilde maken. Ik werd enthousiast en ben dat diezelfde dag nog gaan uitwerken. Ik deed een oproepje op Instagram of er meer mensen waren die een gepersonaliseerde moederdagkaart wilde en dat bleek een groot succes te zijn!Ook heb ik geleerd om meer vooruit te kijken. Als je een actie voor Vaderdag wilt doen, ben je te laat als je in die week daar pas over na gaat denken. Dat was in het begin nog best wel lastig, maar dat leer je gaandeweg. Daarnaast: het is belangrijk om bij jezelf te blijven. Houdt vast wat je leuk vindt om te doen.’

Wat zijn dingen die Gerlinda leuk vindt en wat vindt ze minder aan het ondernemen? ‘Het leuke vind ik dat je je ideeën in dit bedrijf kwijt kunt. Je kunt het op je eigen manier doen, waardoor je je automatisch onderscheidt van anderen. Soms moet je een beetje zoeken hoe je iets onder de aandacht brengt, maar daar leer je van!’

Orde houden, hoe doe je dat?

Alles bij elkaar worden er allerlei soorten producten verkocht: dingen die zo op de post kunnen en producten die nog gemaakt moeten worden. Dat gebeurt allemaal vanuit huis. ‘Orde houden was aan het begin wel een dingetje. Ik houd van pen en papier en in een boekje houd ik de bestellingen ook gewoon bij. Nu heb ik er mijn draai in gevonden. Ik doe het per maand. Dat gaat ongeveer zo: De bestelling komt binnen via Instagram of Facebook. Dan laat ik zien wat de mogelijkheden zijn. Als de bestelling definitief is, schrijf ik die op, vertel ik wat de levertijd is en ga ik aan de slag. In het boekje houd ik bij wanneer de bestelling af is, opgestuurd en bij de klant binnen is gekomen. Zodra het afgehandeld is, maak ik dat duidelijk met een markeerstift. Dit werkt fijn voor mij.

De levertijd verschilt wel per moment en per product. Dat hangt natuurlijk af van de drukte op dat moment en of het product handgemaakt is.. Eerst had ik een voorraad van bijvoorbeeld bijtringen, maar mensen vinden het toch leuk om hun bijtring zelf samen te stellen en dan werkt een voorraad niet zo.’ Bij kaarten en stationery werkt dat natuurlijk anders, die kunnen dezelfde dag nog op de post.

Terug- en vooruitblik

‘Het corona-virus zorgt ervoor dat het allemaal wat anders gaat dan ik van plan was. Deze zomer wilde ik bijvoorbeeld meer op markten gaan staan, maar dat kan natuurlijk niet. We werken nu gewoon stapje voor stapje naar een leuke webshop!’

Gerlinda heeft veel contact met mensen. Welk moment vindt je tot nu toe het leukst?  ‘De kaartjesactie was toch wel echt het allerleukste. Meer dan 100 mensen meldden zich aan en ik koppelde hen aan elkaar, zodat twee mensen elkaar een kaartje stuurden. Daarbij liet ik hen elkaars interesses weten. Het idee ontstond doordat ik in een tijdschrift een oproep zag om kaartjes te sturen naar iemand in het buitenland. Ik dacht: dat kan natuurlijk ook gewoon in het eigen land. Wat kan ik daar nu zelf in betekenen? Zo kwam ik op de kaartjesactie. Maar er zijn natuurlijk veel meer leuke momenten, elke bestelling is namelijk hartstikke leuk!

Gerlinda’s favorieten

Haar favoriete producten in de webshop? ‘De kaarten en prekenboekje, ook omdat ik die zelf ontworpen heb.’

Haar favoriete boek? ‘Dan kan er echt wel een hele lijst komen. Ik heb niet echt een favoriet boek. Het boek ‘Familie op de vlucht’ heb ik net uit. Op het moment lees ik: ‘Wat ik houden wil’ van Annemarije Baars. Als ik nog een paar mooie boeken mag noemen: ‘Ik zal verborgen zijn’, ‘Als je nu blijft zwijgen’, ‘Het meisje uit het verscholen dorp’. Ik houd wel echt van de boeken uit de oorlog waar een waargebeurd verhaal achter zit, omdat ze zo realistisch zijn. Als ik dan zelf bijvoorbeeld in het Verscholen Dorp in Vierhouten ben, dan zie je het boek ‘Het meisje uit het Verscholen Dorp’ bijna voor je ogen afspelen.

Wat tevredenheid voor Gerlinda betekent (zie de podcast van vorige week)? ‘Het is voor mij dat iets goed is, zoals het is. In het dagelijks leven ben ik snel tevreden, al ben ik wel kritisch naar mezelf. Ik merk dat mensen vaak meer en meer willen, maar ik vind dat je ook blij mag zijn met wat je hebt in plaats van continu op zoek te zijn naar meer of iets anders. Het is goed om bij de dag en het moment te leven en te zien waar het je brengt.’

Kun je wel een leuk adresboekje gebruiken of heb je juist een kraamcadeautje nodig? Kijk even op Gerlinda’s nieuwe website: www.byglin.nl.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *