April 30, 2020

Mijn favoriete podcasts

Dat ik een liefhebber ben van het fenomeen podcasts zal niemand die mij volgt op Instagram als raar in de oren klinken. Ik deel weleens dat ik een mooie podcast heb geluisterd en heb daar ook mijn favorieten al eens gedeeld.

Bij het lanceren van deze website, het maken van de eerste podcast heb ik met een ander oor naar de podcasts geluisterd die ik altijd al luisterde. Ik heb soms stukjes meerdere keren geluisterd om te leren van hun techniek. Wat maakt dat ik hun podcasts nu zo graag luister? Dat heeft vaak te maken met muziek, rust, een bepaalde diepte van woorden enz. In deze blog lees je meer over mijn favoriete podcasts en waarom juist deze.

De eerste podcast waar ik aan denk is de podcast Even Stil, van ds. IJsselstein. Hij spreekt korte podcasts in vanuit Cambodja, waar hij zendingspredikant is. Ze raken vaak de actualiteit en zijn enorm concreet.

Een andere podcast waar ik veel naar luister is de podcast van Nancy Ray, the Work and Play podcast. Hij is engelstalig, maar dat is goed om mijn Engels op peil te houden. Nancy heeft allerlei onderwerpen die ze bespreekt: financiën, boeken die ze gelezen heeft, deelt lessen die zij geleerd heeft door het leven, nodigt ook anderen uit in haar afleveringen waar ze hen lessen laat delen en probeert dingen te delen die de levens van haar luisteraars rijker maken met praktische tips. Echt een aanrader!

Daarnaast luister ik graag naar de ‘She proves Faithful‘ podcast. Wel echt een vrouwelijke podcast, maar leerzaam. Ik heb vooral genoten van de podcast over Katharina Luther – Van Buren, dat is de aflevering van 31 november 2018. Ook de serie over God’s plan for family was verfrissend om te luisteren in deze tijd waarin ik het lastig vind om mij soms te distantiëren van allerlei meningen over gezinsvorming.

Daarnaast vind ik de podcast van het Reformatorisch Dagblad, Bij ons Thuis ook mooi om te luisteren. Ik luister wel erg selectief. Sommige podcasts hebben gewoon (nog) geen belang voor mij. Het mooie van deze podcasts vind ik dat het altijd gesprekken zijn met deskundigen over een bepaald thema, waar je dus altijd wat van leert.

BNR heeft ook leerzame podcasts. Een aantal daarvan spelen ze ook af op hun radio en ik kwam dan ook bij hen toen ik in het laatste halfjaar van 2019 elke woensdagmiddag van Scherpenzeel terug naar huis reed, vaak precies in het podcastuurtje. Aanraders hiervan: Ben Tiggelaar Podcast en Wetenschap vandaag.

Als we dan toch in het hoekje van wetenschap zitten, wijs ik je graag op de podcast van Universiteit van Nederland. Misschien ken je hen wel van YouTube. Ik vind het altijd leuk om te zien wat er wetenschappelijk allemaal te zeggen is over bepaalde problemen, zoals: Waarom is hokjesdenken juist goed? En: Waarom tranen onze ogen als we huilen? Erik Scherder is een graag geziene gast en deze hersenwetenschapper vind ik toevallig erg interessant. Het grappige is, onze Belgische zuiderburen hebben ook zo’n podcast, die evengoed leerzaam is en een leuk accent heeft: Universiteit van Vlaanderen. De grap? Sommige onderwerpen komen overeen, en ze wisselen elkaar sprekers uit, heb ik soms het idee.

Er zijn nog heel veel andere leuke podcasts waar veel te leren valt. Zo heeft NOS veel podcasts, hetzelfde geldt voor NRC. Verder: The Legacy podcast van Katelyn James, Life with Amy & Jordan en Relatable met Allie Beth Stuckey. Bij die laatste twee wil ik aantekenen dat ik het met lang niet alles eens ben, wat er gezegd wordt, klakkeloos luisteren zou ik je afraden… Maar je kunt wel van hen leren. Dat geldt natuurlijk voor alle podcasts. Ik ben niet verantwoordelijk voor wat er gezegd wordt 😉

Er zijn nog heel veel meer podcasts. Ik ben benieuwd welke podcasts jullie luisteren. Laat gerust je suggesties achter, onder deze blog!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *